Frankó Attilával folytatódik a Beol.hu podcast-sorozata

Vasárnap reggelente jelentkező podcast-sorozatunkban ismert Békés vármegyei emberekkel beszélgetünk különböző témákban. Hétről hétre minden, ami Békés. Frankó Attilával, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnökével, a békéscsabai Frankó Produkciós Iroda vezetőjével Nyemcsok László, a Békés Megyei Hírlap és a Beol újságírója beszélgetett.

Frankó Attila

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke kitért arra, hogy 2000 óta szervez véradásokat, és ezen akciók során összesen már több mint háromezren nyújtottak segítséget. Január 10-én, kedden a 186. Békéscsabai Irodalmi Estek programot tartják meg a szervezésében, rendezésében. A Hotel Fiumében Reisinger János irodalomtörténész Ki nekünk Petőfi Sándor? című kötetét mutatják be. Frankó Attila szólt arról is, honnan jött az irodalmi estek ötlete. A békéscsabai lecsófesztivál sem maradhatott ki, hasonlóan a Frankó Dance Fesztiválhoz vagy a karácsonyi vásárok megtartásához.

A hallgatók megtudhatják, miként lett Delhusa Gjon és Balázs Pali menedzsere, és hogy esküvőjére eljött jó barátja, Pataky Attila, az Edda frontembere is.

Frankó Attila beszélt arról is, hogy sok jóakaratú ember segítségével minden sikerülhet. Így tudott a Covid idején százezer maszkot biztosítani vagy minden szenteste előtti napon ételt és ruhát osztani a rászorulóknak. Tizenötezer gyermek ingyenes szórakoztatását is önzetlenül felvállalta az évek során, valamint Mikulásként ajándékokat vitt a gyermekeknek a békéscsabai kórházba.


Olvass tovább

Az ételosztásnak köszönhetően több százan kaptak meleg ételt karácsony előtt

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület minden évben ételt oszt karácsony előtt a Munkácsy utcában. A szervezet képviselői több száz embernek nyújtottak ebben a formában segítséget. Az egyesület elnöke kiemelte, fontos, hogy ne csak egy napon, hanem egész évben támogassuk embertársainkat.

Sokak számára a december huszonharmadikai ételosztáson kapható meleg étel jelentheti az ünnepi étkezést, mert nincs másra lehetősége. A Szeretlek Békéscsaba Egyesület szervező csapata fontosnak tartja, hogy segítsen a rászorulóknak.

– Természetesen nekünk nagyon jól jön ez az étel és a csomag. Nagyon nagy a család, így minden évben eljövünk ide, és tényleg nagyon örülünk neki, hogy van ez a lehetőség – fogalmazott a helyszínen az egyik résztvevő.

A karitatív eseményen Szegedi Balázs, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is részt vett.

– Úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára az év egyik legfontosabb periódusa a szeretet ünnepe. Ilyenkor nemcsak a családra, hanem többi embertársunkra is – legyen szó szűkebb vagy tágabb közösségeinkről – odafigyelünk. Frankó Attilláék huszonkét éve szervezik a karácsonyi ételosztást, és bevallom őszintén, ez a gesztus nemcsak a gyomrot, hanem a szívet is megmelengeti, illetve az is, hogyha még segíteni is tud az ember egy-egy ilyen akcióban. Természetesen örömmel mondtam igent a felkérésre. Mindenki érzi a jelenlegi áremelkedések okozta különbségeket, és sok embernek csak ebben a formában jut meleg étel az asztalára. Több mint kétszázötven babgulyást, több mint kétszáz sült kolbászt, ehhez tartozó kenyeret, csomagot, meleg teát tudtunk szétosztani. Azért, hogy ezt az ételosztást a Szeretlek Békéscsaba Egyesület évről évre megszervezi, hálával tartozunk.

Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke kiemelte, hogy a civil szervezetek feladata a szociális szférában való közreműködés is.

– Úgy gondolom, hogy Magyarország elsősorban keresztény nemzet. És kiemelten fontos, hogy egy nappal Jézus Krisztus születése előtt megvendégeljük az embereket. Ezt a programot 22 éven minden december 23-án délután 1 órakor szervezem. Jó érzés adni, és ez az ünnep a szeretetről szól. Ne csak ezen az egy napon szeressük egymást, hanem egész évben. Látva, hogy mennyien örülnek az ételnek, teának, csomagoknak, leírhatatlan érzés. És nagyon hálás vagyok minden támogatónknak, aki ennek az eseménynek a megvalósulásában segített.

Olvass tovább

Babgulyást, kolbászt osztott az egyesület

Hagyományos, karácsony előtti étel-, ruha- és játékosztását tartotta pénteken a Szeretlek Békéscsaba Egyesület a Frankó Produkciós Iroda előtt.

Ételosztás

Frankó Attila már 22. alkalommal kedveskedett a rászorulóknak. Kétszázötven adag babgulyás mellett idén először sült kolbászt is fogyaszthattak, akik felkeresték a jótékonysági rendezvényt. Juhász György békéscsabai kolbászkészítő kistermelő és családja 35 kg frisskolbászt ajánlott fel az eseményre, amit Frankó Attila vezetésével a helyszínen sütöttek meg.

Juhász György hangsúlyozta, a karácsony a szeretet, az ajándékozás ünnepe is, és örülnek, hogy a magunk módján ők is hozzájárulhattak a rászorulók megvendégeléséhez.

Frankó Attila,az egyesület elnöke kiemelte, támogatóiktól kapták az alapanyagok jó részét, főként nekik köszönhetően narancsot, banánt, almát és szaloncukrot is oszthattak. A kolbász és a babgulyás mellé pedig természetesen kenyér járt, valamint forró teát is kínáltak. A gyermekcipők, ruhák, gyerekjátékok egyaránt gazdára találtak.

– Nagyon szegények voltunk, emlékszem, gyerekként csúfoltak, hogy nincs karácsonyfánk. Szüleim becsülettel dolgoztak, felneveltek, de pontosan kiszámolták, mire kell leginkább a pénz – ecsetelte a főszervező. – Édesanyám 87 éves és már nem tudott eljönni a rendezvényre, de azt mondta, nagyon büszke rám, hogy mennyire szívemen viselem a jótékonyságot. Amikor elkezdtem az ételosztást 2000-ben, még nemigen szerveztek ilyet. Örülök, hogy ma már civil szervezetek, cégek is felemelő, szívből jövő, nemes ügynek tartják ezt. Sokan, akikkel év közben találkozom az utcán, a köszönés után már mondják is: tudjuk Attila, december 23-án ott leszünk.

Olvass tovább

A háromezredik véradót is köszönthették a szerdai csabai akcióban

Nagyszabású véradást hívott életre szerdán a Szeretlek Békéscsaba Egyesület a karácsonyi vásár keretében a Fiume hotelben, az akcióra mintegy ötven önkéntest vártak. Az egyesület elnöke, Frankó Attila 2000 óta szervez véradásokat, és ezen akciók során összességében immár több mint háromezren nyújtottak segítséget. A háromezredik véradót, a mezőberényi Székely Szabolcsot külön oklevéllel köszöntötték.

Frankó Attila nemcsak véradásokat szervez, hanem rendszeresen nyújt segítséget ő is, immár 63-szoros véradó. Legelőször katonaként önkénteskedett, mert szabadság járt érte. Annak apropóján, hogy elérte a hatvanat, Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója egy emléklappal és egy ajándékcsomaggal köszöntötte szerdán. A szakember kiemelte: Frankó Attila a véradások szervezésével társadalmi felelősségvállalásból jelesre vizsgázik. Rendkívül fontos mind segítséget nyújtani, mind akciókat tartani, és úgy véli, csak együtt tudnak eredményeket elérni.

Frankó Attila hozzátette, egyszer elment egy szervezett véradásra, és az ottani élmények hatására hív életre ő is azóta ilyen akciókat. Hangsúlyozta, hogy a 22 év tapasztalatát szeretné megosztani másokkal, ezért tart előadásokat középiskolás fiataloknak, hogy ha majd oda jutnak, akkor ne csak segítsenek, hanem akciókat is szervezzenek. A rendezvények terén szerinte fontos, hogy mindenki számára jól megközelíthető legyen a helyszín – ilyennek mondta a belvárost –, illetve az is, hogy jutalmazzák, ösztönözzék az önkénteseket a támogatóknak köszönhetően.

Kifejtette, hogy amikor szervezte a Frankó Dance Fesztiválokat, a véradásért cserébe belépőt adott, így volt olyan esemény, amikor mintegy kétszázan nyújtottak segítséget. Hozzáfűzte, korábban volt, hogy Békéscsaba feletti sétarepülést, de akadt olyan is, hogy óriási tévét és mobiltelefont nyerhettek azok, akik önkénteskedtek. Most a véradók között kisorsolt szerencsések közül hatan beülhetnek majd egy 500 lóerős, tűzpiros Ferrari anyósülésére. A lehetőség sokakat vonzott, mint mondta, volt olyan, aki megkérdezte, hogy miért áll a kocsi a hotel előtt. Amikor mondta, hogy egy kocsikázást lehet nyerni, az önkéntes ment is vért adni, pedig előtte soha nem nyújtott így segítséget.

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke elmondta: fontos mindenkiben tudatosítani, hogy a véradás teljesen veszélytelen, ráadásul egészséges is a szervezet számára – mivel frissül az ember vére –; a véradás előtt szűrővizsgálatokon esnek át az önkéntesek; illetve azt ugyancsak ki kell emelni, hogy egyetlen alkalommal három ember életét menthetik meg azok, akik segítenek. Szeretné, ha a következő két évben az eddigi 3000 mellé újabb 333 önkéntest tudnának megszólítani, mert akkor az összességében 3333 véradó révén elmondhatnák: megmentettek 10 ezer életet.

A háromezredik véradó az 55 éves mezőberényi Székely Szabolcs volt. Békéscsabán dolgozik, és úgy döntött, hogy munka után önkénteskedik. Elmondta, hogy a 2000-es évek eleje óta nyújt ilyen formában segítséget, és most adott 39. alkalommal vért. Fontos számára, hogy ezzel segíthet másokon, akiknek vérre van szükségük, illetve magán is segít, hiszen a véradás egészséges, frissül a vére. Hozzáfűzte, hogy rendszeresen részt vesz a Frankó Attila által szervezett akciókon, és volt, hogy Békéscsaba feletti sétarepülést nyert azzal, hogy segítséget nyújtott.

Olvass tovább

A véradások fontosságáról tartott előadást Békéscsabán Frankó Attila

A véradásról és a véradások szervezéséről tartott csütörtökön ismeretterjesztő előadást a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola tanulóinak Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke – ez volt az általa tervezett sorozat első állomása.

Frankó Attila

Mint ahogy a diákoknak ismertette, 2000 óta éve szervez véradásokat, és szeretné a több mint két évtizedes tapasztalatát megosztani a fiatalokkal, hogy ha majd lehetőségük nyílik, ne csak segítséget nyújtsanak, hanem szervezzenek is akciókat. Az elmúlt 22 évben 2984 önkéntes jóvoltából 1343 liter vért gyűjtöttek össze, amivel csaknem 9000 életet mentettek meg. Úgy véli, a szervezőknek is példát kell mutatniuk, ő immár 62-szeres véradó.

Fontosnak nevezte az akciók népszerűsítését, például a közösségi médiában. Mutatott egy plakátot, amelyen arra is felhívták a figyelmet, hogy véradáshoz szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára, TAJ-kártyára. Motiválók lehetnek az önkénteseknek az ajándékok, illetve az, hogy nyereményeket sorsolnak ki közöttük, nála volt fődíj tévé és békéscsabai sétarepülés is. Kiemelte: a véradások szervezése közösségi élmény, egy igazi adrenalinbomba.

Olvass tovább

Békés Megye Hírei – Híradó – 2021. 05. 21.

Olvass tovább

Véradás

VÉRADÓNAP

Időpont: 2021. május 20. (csütörtök) 11:00-16:00 óra között

Helyszín: Békéscsaba, Marzek Kner Packaging Kft. – Kornélia Étterem

Mindenkit szeretettel várunk!


Olvass tovább