Rólunk

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület a nevéből is adódóan Békéscsabáért jött létre. Megálmodója Frankó Attila volt. Az egyesület nem csak megőrzi a település, illetve a megye kulturális értékeit, hanem új értékteremtő erővel is rendelkezik. A kulturális élmények mellett karitatív és szociális feladatokat is ellát.

Kiemelt rendezvénysorozat a Békéscsabai Irodalmi Estek mely immáron 15 éve havi rendszerességgel nyújt kulturális feltöltődést az irodalom kedvelők számára. Az esteken a klasszikusokon felül Békés megyei írók, költők műveit mutatják be, melyeket neves színművészek felolvasással keltenek életre Békéscsabán a Városháza Díszterem. Ezen felül Békés megye számos településén, illetve a környező megyékbe is megvalósult az est. A legkiemelkedőbb alkalom az volt mikor Erdély területén 5 városban mutathattuk be a magyar nyelv szépségét.

Az egyesület évente több alkalommal szervez színvonalas véradásokat. Jelenleg 1.092 liter vér gyűlt össze mellyel 7.284 életet mentetettek meg 2.428 véradó jóvoltából.

A Békéscsabai Karácsonyi vásárban számos jótékonysági akciót valósít meg az egyesület többek között óvodás, és általános iskolás alsó tagozatos gyermekek részére ingyenesen biztosítja a vidámpark két elemét a kis mozdonyt, és az óriáskereket. Így az elmúlt 10 évben 15.000 gyermeknek biztosított szórakozási lehetőséget.

Karitatív tevékenységei közé tartozik, hogy minden évben karácsonykor nagyszabású étel és ruhaosztás tart az egyesület a rászorulóknak immáron 20 éve.

Emellett a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának Csecsemő és gyermek osztályára elviszik 2003-óta a Mikulást december 6-án. Ajándékot ad a gyerekeknek és a megjelenésével vidámságot és egy csipetnyi varázslatot csempész a kórházban töltött nehéz napok közé.

A Covid-19 vírus elleni védekezésben is jelentős szerepet vállal az egyesület. 2020. szeptember közepe óta 40.000 db maszk került kiosztásra a piac területén, így nem csak a Békéscsabán élők részesültek a védőfelszerelésekből hanem a Békéscsabára érkező környező települések lakosai is.

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület 2016-ban megkapta a Békéscsaba Kultúrájáért Kitüntetést!

Környezetünk megóvása érdekében szemét szedési akciót hajt végre 2009 óta évente 1 alkalommal az egyesület az önkéntesei részvételével.

Célunk: A fent említett akciók folytatása, bővítése, hogy még több embernek tudjunk segíteni.